Keçiboynuzu Özü (Harnup Özü) Nedir?
Keçiboynuzu özü, Akdenizin doğal bitki örtüsü içerisinde bulunan Keçiboynuzu meyvesinden sıvı ve konsantre şekilde üretilen önemli bir gıda ürünüdür. Meyvenin şekli keçi boynuzuna benzediği için bu ismi almıştır. Bu değerli meyve Anadolu’da Harnup ismiyle bilinmektedir, bundan dolayı harnup özü olarak da adlandırılır. Keçiboynuzu ağacı, Akdeniz bölgesine has bir bitkidir ve kendiliğinden doğal şekilde yetişmektedir. Her mevsim yeşil kalabilen bu ağaç türünün meyvesi yemiş, pekmez ve özüt gibi tüketebileceğimiz farklı şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Keçiboynuzu özü, meyvenin çekirdekleri ile birlikte harmanlanarak soğuk sıkım (presleme) yöntemiyle oluşur. Bu yöntemle elde edilen ürün yoğun kıvamlı ve konsantredir.
Çaylı Organik Tarım’ın bir parçası olan Eğriçayır Organik Keçiboynuzu Özü (Harnup Özü) ürünümüz, Akdeniz’in doğal ikliminde organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde üretilir. Ürün içeriğinde antibiyotik, pestisit, tarım ilacı gibi insan sağlığını tehdit eden kalıntılar yer almaz, TURKGAP organik sertifikalıdır. Ürün sayfamızdan Tarım ve Orman Bakanlığından onaylanmış analiz raporu ve sertifika belgelerine ulaşabilir, ürünle ilgili detayları inceleyebilirsiniz.
Keçiboynuzu Özü Nasıl Kullanılır?
Bal, reçel, fındık ezmesi gibi ürünlerin kullanıldığı gibi kahvaltılarda ya da ara öğünlerde tercih edilebilir.
Ekmeğe sürerek, yoğurda, süte, suya karıştırarak istenilen her öğünde tüketilebilir. Sıvı içecekler ya da taze sıkılmış meyve sularına katılarak seyreltilebilir ve lezzetli içeçekler hazırlanabilir. Yüksek sıcaklık ve kimyasal kullanmadan soğuk sıkım soğuk dediğimiz fiziksel bir yöntemle oluşturulan keçiboynuzu özü saf ve katkısız şekilde şişelenir. Oda sıcaklığında, kuru ve güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır. Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimde ve ortam ısısının yüksek olduğu yerler için serin bir yer tercih edilmelidir.
Keçiboynuzu Özü ile Keçiboynuzu Pekmezi Arasındaki Fark Nedir?
1) Keçiboynuzu özü, pekmez gibi sıvı formda olmasına rağmen keçiboynuzu pekmezinden daha yoğun kıvamlıdır.
2) Her ikiside soğuk sıkım dediğimiz presleme yöntemi ile elde edilir. Keçiboynuzu özü çekirdekleri ile birlikte sıkılır.
3) Keçiboynuzu pekmezi ise çekirdeklerinden ayrıştırılarak soğuk sıkım işleminden geçer.
4) Her ikisi de soğuk sıkım (presleme) yöntemiyle elde edildiği için kimyasal değişime uğramazlar ve besin değerlerinde kayıp yaşanmaz. Klasik pekmez elde edilme yöntemlerinde açığa çıkan HMF gibi zararlı bileşenler oluşmaz.
5) İçerdikleri besin değerleri birbirinden farklıdır. 100 gram Keçiboynuzu özünün enerji ve besin değerleri: Enerji: 278 kcal, protein: 1.4 g, karbonhidrat: 63.9 g, yağ: 0 g 100 gram Keçiboynuzu pekmezinin enerji ve besin değerleri : Enerji: 304 kcal, Protein: 0.3 g, Yağ: 0 g, Karbonhidrat: 82.3 g, Lif: 0.2 g, Sodyum: 4 mg
Keçiboynuzu Özünün Besin Değeri
Fenolik bileşenlerce zengin olan keçiboynuzu bitkisinin içeriği gallik asit, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, sodyum, selenyum demir, bakır mineralleri ile, K, E ve B2 vitaminlerinden oluşur. İçersinde bol miktarda Demir ve kalsiyum bulunur. İçeriğinde bulunan vitaminler demir emilimini hızlandırıcı etki gösterir. 100 gram Keçiboynuzu özü, 278 kcal enerji, 1.4 g protein, 63.9 g karbonhidrat değerleri içermektedir.